Autor Téma: Nálevy na okurky, houby,...  (Přečteno 659 krát)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Nálevy na okurky, houby,...
« kdy: Březen 27, 2015, 08:52:55 odpoledne »
Citace
2 l vody
 1/2 l octa
 150 g  cukru
70 g soli
 5 bobkových listů
5 kuliček nového koření
 5 kuliček pepře
5 hřebíčků
3 lžíce hořčičného semínka
15 tabletek sacharinu


Já používám léta trošku jinej nálev  :

2,8  litru  teplý vody
10 dkg  soli
32 dkg  cukru

po rozpuštění přidám   
1 litr octa.

Do každý sklenice dám asi pol. lžíci nakrájený cibule,
2 - 3 kolečka mrkve  (víc ne, není to pak dobrý)
kousek kopru,
1 bobkový list
1/2 kávový lžičky  hořčičného senínka
5 zrnek  nového koření
10 zrnek pepře
1 hřebíček
10 zrnek koriandru.

Nejčastěji dělám okurkové řezy, nadlouho. Přidávám proužek červený papriky, pro parádu.
Pokud nemám úplně nový víčka, přetáhnu přez sklenici potravinářskou folii, a přez ni zatočím víčko. Folie teplotu zavaření vydrží.

Zavářím 20 minut při 85°C.
Okurky zavářím pokaždé na dva roky.  Starší sice vydrží déle, ale nemají ten pravej šmak.
 
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Nálevy na okurky, houby,...
« Odpověď #1 kdy: Březen 27, 2015, 09:17:18 odpoledne »
Dočista stejnej nálev používám na zavařování hub a čalamády.
Akorát kde jsou houby, je delší sterilace, a při varu ! Nejmíň 30 minut malá, 0,2l sklenice !
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Nálevy na okurky, houby, KEČUP
« Odpověď #3 kdy: Srpen 14, 2018, 03:06:01 odpoledne »



Právě jsem vyrobil trochu kečupu, přesto, že se u nás extra moc kečup nepapá.

2,5 kg přezrálých rajčat, polovina byly žluťáci. Proto ta mizerná barva.
Hrst padaných jablek,
5 cibulí
15 dkg cukru
5 dkg soli
1/2 lžičky tymiánu
1 lžíce celého pepře
1 lžíce sušených feferonek
150 ml octa.

Mám 7 sklenic 0,370 ml a trošku, na ochutnání.

Ještě vařící jsem to nalil do sklenic, a otočil.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D