2 l vody
1/2 l octa
150 g cukru
70 g soli
5 bobkových listů
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
5 hřebíčků
3 lžíce hořčičného semínka
15 tabletek sacharinu
Já používám léta trošku jinej nálev :
2,8 litru teplý vody
10 dkg soli
32 dkg cukru
po rozpuštění přidám
1 litr octa.
Do každý sklenice dám asi pol. lžíci nakrájený cibule,
2 - 3 kolečka mrkve (víc ne, není to pak dobrý)
kousek kopru,
1 bobkový list
1/2 kávový lžičky hořčičného senínka
5 zrnek nového koření
10 zrnek pepře
1 hřebíček
10 zrnek koriandru.
Nejčastěji dělám okurkové řezy, nadlouho. Přidávám proužek červený papriky, pro parádu.
Pokud nemám úplně nový víčka, přetáhnu přez sklenici potravinářskou folii, a přez ni zatočím víčko. Folie teplotu zavaření vydrží.
Zavářím 20 minut při 85°C.
Okurky zavářím pokaždé na dva roky. Starší sice vydrží déle, ale nemají ten pravej šmak.