Když jsem četl, že Jeavonsovi stačí jen 465m2 k potravinové soběstačnosti, tak jsem zkoušel vygooglit jeho jídelníček. Zkoušel jsem rozluštit jeho knížku HOW to Grow More ..., ale neumím anglicky.
Jeavonsova biointenzivní zahradničení je prý hodně časově náročný. Myslím si, že má bšžný jídelníček jako průměrný člověk.
Jo o tom jsem četl nějaký článek a překvapilo mě to, že tak malá plocha mu stačí.
Ale je to v souladu s hektarovými výnosy, co jsem si četl zase někde jinde.
Asi je problém v tom, že většina vypěstovaného skončí jako krmivo pro zvířata, nikoliv krmě pro lidi. A navíc zemědělské stroje vždy na polích něco nechají.
Pak je nutné ještě uvažovat, že spousta se toho zkazí, takže to nakonec nesní nikdo a vyhodí se to.
Pakliže je to vegan a sklízí ručně (nic nenechá na poli) a ručně obdělává pole (lépe využije půdu) a k tomu zajistí, že se nezkazí vůbec nic (třeba hází všechno ihned z pole do mrazáku), tak mu ty metry čtvereční stačí v pohodě.
V naší realitě je to však tak, že 1/4 jde do nádrží aut 1/2 jde jako krmě zvířatům (kteří sežerou mnohonásobek toho, co přiberou na váze) a 1/4 jde pro lidi, přičemž polovina se zkazí a vyhodí.