Autor Téma: Pekárnománie  (Přečteno 1596 krát)

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Pekárnománie
« kdy: Leden 16, 2015, 05:02:46 odpoledne »
Citace
Kuchařka nabízí poprvé publikované originální české a ověřené recepty, připravené pouze z českých surovin a pro české chuťové buňky. V pekárně nemusíme péct jen klasický chleba, nebo jí využívat na přípravu kynutého těsta. Tato šikovná věcička umí uvařit spoustu dalších věcí.


u nas sa pecie chlieb skoro kazdy den uz asi 2 roky a doteraz sme sa bez domacej pekarne zaobisli.odporuca sa do nej kupovat hotova chlebova zmes do ktorej sa okrem muky pridava ktovie co vsetko.ak je niekto enormne zaneprazdneny tak nech sa paci,ale podla mna je to iba dalsi zbytocny žrút elektriny
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Pekárnománie
« Odpověď #1 kdy: Leden 16, 2015, 06:00:46 odpoledne »
Domácí pekárnu si ke mně přivezl někdo z rodiny a chleba v tom nepečou. Tak jsme si ji přivlastnili a další máme u rodičů jako dárek k Vánocům. My pečeme chleba 2x týdně, chleba jsme nekupovali už hodně dlouho.
Směsi jsme koupili jen dvakrát, od té doby děláme podle kuchařky jen s moukou, kořením a droždím.

Pečeme:

klasický - 1/3 mouky je žitné, jinak přeničná
anglický - bílé pečivo se sušeným mlékem
pivní - s trochou piva
tousťák - bílá mouka
slunečnicový - med, slunečnice, máslo jako přísady
vícezrný - to je jako klasický, jen tam nasypu semínka "co dům dal" (sezam,slunečnice,konopné)

Recepty mohu opsat z knihy, jsem přesvědčen, že takové chleby upečete i v troubě.
Momentálně pokukuji na internetu po stavbě pece na chleba/pizzu a počítám se stavbou takové pece.
Investice do šamotových cihel bude trošku nákladnější, takže uvidíme. Navíc nemám zkušenosti se stavbou klenby. Kdyby si někdo chtěl pokecat na téma pece, můžeme oživit tuto diskuzi:
http://preppers.cz/forum/index.php?topic=1929.0

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Pekárnománie
« Odpověď #2 kdy: Leden 16, 2015, 06:49:53 odpoledne »
Pekárnu vlastním...ale na pečení ji téměř nepoužívám...pouze na míchání těst a kynutí...hlavně těch sladkých (buchtových) a rohlíkových i nudlových...a ušetřím tím čas...
Směsi nepoužívám, chleby peču většinou kváskové.

Mám dvojvaničku, takže mohu najednou umíchat sladké i slané, což mi také ušetří čas a uspokojím chutě všech :)

Ale vím, že se bez pekárny dovedu obejít.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Pekárnománie
« Odpověď #3 kdy: Leden 16, 2015, 10:20:32 odpoledne »
.........,ale podla mna je to iba dalsi zbytocny žrút elektriny

A v čom pečiete vy? Máte pec na drevo? bioplyn? či uran?  :D

Máme pekárničku aj v tom pečieme, zmesi už používame málokedy. Je to pohodlné, a človek pri tom nestrávi pol života ..... ;)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline TNT1973

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1803
Re: Pekárnománie
« Odpověď #4 kdy: Leden 17, 2015, 07:22:38 dopoledne »
pecieme klasika v elektrickej trebe 1 hodinu na 160 stupnoch.
domace pekarne maju programi s ktorymi sa
pripravuje,hnieti alebo pecie chlieb aj 12 hodin
az zomrie posledny strom a posledna rieka bude otravena a posledna ryba bude chytena,az potom si uvedomime,ze penazi sa nenajeme!

         nacelnik Seattle 1854

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Pekárnománie
« Odpověď #5 kdy: Leden 17, 2015, 12:09:40 odpoledne »
Tak ale 12 hodín sa nepečie. Pečie sa rovnako dlho, ako ten tvoj v trúbe.

Výhoda pekárničky je, že nasypeš ingrediencie, a ideš niečo robiť, alebo spať a máš 6-12 hodín klud. Potom len vyberieš a ješ. Je pravda, že v tej pekárničke nikdy nebol ten chlieb taký naozajstný a naozaj chutný, ale hlad zaženie.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Pekárnománie
« Odpověď #6 kdy: Leden 18, 2015, 10:44:02 dopoledne »
Program na pekárně netrvá déle než 3,5 hodiny. Bavíme se zamozřejmě o sušeném droždí. Pečení je jen zlomek času, zbytek je míchání a kynutí.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pekárnománie
« Odpověď #7 kdy: Září 15, 2015, 12:05:40 odpoledne »
V Lidlu prodávají pekárnu


Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pekárnománie
« Odpověď #8 kdy: Září 15, 2015, 12:47:31 odpoledne »
pečete někdo ssamožitný chleba? V automatické pekárně?
Ten je zásadotvorný, a automatická pekárna jej upeče za polovic energie, co elektrická troubac....
Kdo má troubu nebo pec, to je jasné, ale úspora času je ohromná....
Hlavně bez pšeničné mouky, to je důležité.
a tohle nemáte?
http://firka.cz/domaci-pekarny/6371-eta-3150-90000-crustum.html

Offline štika

  • ***
  • Příspěvků: 5057
Re: Pekárnománie
« Odpověď #9 kdy: Září 15, 2015, 01:00:00 odpoledne »
Celožitný chléb peču. Ale ne v elektrické pekárně. Tu mi chtěla kamarádka věnovat, ale odmítla jsem. Chléb peču v troubě, lepší je v troubě v kachlácích. Ale to je jen podzim-jaro, kdy se topí.

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Pekárnománie
« Odpověď #10 kdy: Září 15, 2015, 01:01:41 odpoledne »
Mám duplicu, ale starší model bez těch plechů na bagety...vyhovuje mi, že dokáže uhníst a vykynout 2 těsta najednou...ale jen z mála mouky...do jedné vaničky se vejde max 350 g mouky...výhodou je že při jednom hnětení upeču najednou plech sladkého i slaného pečiva nebo menší bochníky chleba a mazance.

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pekárnománie
« Odpověď #11 kdy: Září 15, 2015, 01:11:04 odpoledne »
Dobromilo, a zkoušelas ten samožitnej, celozrnnej chleba?
Vlastně po tom stroji nic jiného nebudu chtít, max ještě těsto na mazance či vánočky, to jo.....

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2990
Re: Pekárnománie
« Odpověď #12 kdy: Září 15, 2015, 01:17:52 odpoledne »
Zkoušela...a pokud je v těstě větší podíl žitné mouky nebo jen žitná, je v pekárně chléb upečený méně "nadýchaný", hutnější než pečený v troubě. On je i v troubě pečený dost hutný, ale chutná nám více z trouby.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Pekárnománie
« Odpověď #13 kdy: Září 15, 2015, 05:27:35 odpoledne »
Peču "letní" anebo "zimní" chleba.
Letní je z pekárny, a na zimní umíchám v pekárně jenom těsto. To vysypu na stůl, a po prohnětení upeču v troubě v kachlákách, když se topí na teplo  ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Pekárnománie
« Odpověď #14 kdy: Září 15, 2015, 08:48:36 odpoledne »
U nas sa pecie kazdy vikend, az som z toho rozkysnuty. Ale hlavne kolace, strudle a ostatne domace specialitky. Pekarnicku mame a vyhoda je, ze si clovek po celodennej praci da upiect chlieb bez vacsej namahy. Ak ma chut si dat rano cerstvy chlebik daleko od civilizacie. Inak je tento konicek v dnesnej dobe, ked je chutny chlieb za par korun, ....dost mrhanie casu. Teda pre tych, co nevedia, co skor...
A co je to ten samozitnej chleb? Akoze kvaskovy?
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline sahaw

  • Minimalista
  • *****
  • Příspěvků: 3654
    • Forum Chedrbí
Re: Pekárnománie
« Odpověď #15 kdy: Září 18, 2015, 09:47:59 odpoledne »
To ti blahopřeji. Jak ho budeš často dělat?

Kyne mi první žitnej chleba. Mám tu sice pec, ale prve to zkusím v troubě ve sporáku, protože těsto nedrží a hádám, že se v pekáči rozteče na buchtu. A na tu by sporáček stačit mohl. ^^ Kdyby jo, tak přecházím z nekytuných placek dělaných při ohřívání vody na žitné chleboidy. :)

Je to oficiální. ^^ Z placek a kupovaných "krmných chlebů", přecházím na vlastní žitný chleboid pečený ve sporáčku ve formě.  Je sice hodně hutný, ale zas je skladný a příjemně nahořklý, takže ho člověk neschramstá na chuť.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Pekárnománie
« Odpověď #16 kdy: Březen 11, 2016, 06:57:20 odpoledne »
Po dlouhý době pečení chleba jsem prubnul přídavek sušený cibule.
(Asi tak menší hrst na půl kila mouky).
Chtěl bych zkusit přidat slunečnici, ale netuším, jak ji oloupat.
Poradíte mi někdo ?
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

SoňaR

  • Host
Re: Pekárnománie
« Odpověď #17 kdy: Březen 11, 2016, 07:51:21 odpoledne »
Pokud nemáš loupačku, tak jedině ručně jedno po druhém... po krátkém opražení to jde líp.
Známá to neloupe, mele to i se slupkama a přidává do těsta, ale to nevím, jaké to je.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Pekárnománie
« Odpověď #18 kdy: Březen 11, 2016, 08:04:14 odpoledne »
Loupačku nemám, (ani jsem netuši, že exituje), a po jednom to dělat nebudu  :(
Na to jsem děsně línej !!
Po tý loupačce se asi podívám !
Dík za radu !
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline votroubek

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 5150
  • do nebe si bereme to, co jsme v životě rozdali....
Re: Pekárnománie
« Odpověď #19 kdy: Březen 11, 2016, 09:12:03 odpoledne »
dagu, i pro neználé....
Samožitný chleba je jedině kváskový.Je to důLežité, protože může být i kváskový pšeničný a je úplně jedno, kolik pšeničné mouky se přidá, protože je vždy kyselotvorný. S kváskem nebo kvasnicema, to je fuk.
Samožitný, tedy kváskový, bez pšeničné mouky se pekl dříve, kynul půldne a byl  a je zásadotvorný, tedy velmi prospěšný na rozdíl od čehokoli jiného.
Nikdy jsem to nevěděl, poučila mne před lety jedna dáma v nejlepších letech, primářka interny jedné brněnské nemocnice....odezva organismu, co se týče ph je prý velice důležité při řešení zdravotních potíží.

Offline stepan-hawk

  • Teoretik prepper
  • *****
  • Příspěvků: 4914
Re: Pekárnománie
« Odpověď #20 kdy: Březen 12, 2016, 07:53:46 odpoledne »
Tady v Praze se prodávají i loupaná slunečnicová semínka.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.

SoňaR

  • Host
Re: Pekárnománie
« Odpověď #21 kdy: Březen 12, 2016, 08:14:35 odpoledne »
Což o to, ta se prodávají všude, ale Milo má nejspíš hromadu semínek vlastní produkce  :)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Pekárnománie
« Odpověď #22 kdy: Březen 12, 2016, 08:23:21 odpoledne »
Nóó. zrovinko hromada to není, ale jeden kýbl. Chtěl jsem to vlastně jenom prubnout :P
Ale nohu za krk si proto nedám  ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D