Setiku, to bohužel nemohu soudit a nemůžu mluvit za jiný mlíkárny, netuším, co tam kdo dává, přídává nebo nepřidává. V zásadě ale platí, že by se tam nemělo přidávat nic, co tam nepatří. Nebudu nás jmenovat, ale my vyrábíme takhle a jsme s těma krabicema na trhu u nás největší. Netvrdím, že se nikdy nemůže nic stát, to nelze vyloučit nikdy.
V podstatě se může stát a stává se jedna věc, za kterou le vetšinou nemůže mlíkárna, a to je, že je poškozený obal. On se obal skládá z X vrstev různých materiálů a může se stát, že má třeba mikroškrábanec, což je většinou od dodavatele obalů, případně se to stane při dopravě, a se může stát, že to mlíko v krabici pak není dokonale odděleno od okolí a může se zkazit. Prostě se k němu dostane vzduch. A v mlíkárně se na to někdy nepřijde, i když se výrobky nechávají několik dní stát před expedicí, protože se tady bavíme skutečně o mikroskopickýchpoškozeních obalu, ale prostě už se tam dostane vzduch.
Další, co se může stát, ale většinou se to nestává v mlíkárnách, ale cestou a u prodejce, je to, že se mlíko nějak mechanicky poškodí. A zase se stane to, co jsem popisovl výše, prostě se někudy do krabičky dosteně vzduch.
Vždycky pak záleží na tom, co se za breberky dostane do krabičky a tím pádem pak co udělají s tím mlíkem vevnitř. Jednak se tam může dostat něco z vyšších vrstev toho "kartonu" - třeba právě z papíru, nebo podle toho, kde je to mléko prodejcem skladováno. Odtamtud se dovnitř spolu se vzduchem mohou dostat nejrůznější breberky, které pak mléko znehodnotí.
Každopádně ale platí, že mlíko jde do krabiček naprosto v pořádku. To by v zásadě mělo platit pro všechny mlíkárny, protože po tom jde veterina a další orgány jak slepice po flusu. V zásadě paltí, že i když se vyskytne jedena reklamace od zákazníka, jako jsi psal ty Setiku, mělo by se to nahlásit ze strany mlíkárny na veterinu a informovat je o přijatých opatřeních a tak dále. Každopádně, záměrně si nikdo nedovolí pustit dok rabičky něco, co by bylo zdraví škodlivé (zakázané) nebo nějak závadné podle legislativy. To je pak na flastr jako prase, který by firma ani vefinále nemusela ustát. Tak si to nikdo nelajzne.
Mlíko se v podstatě kontroluje několikrát. Kontroluje se v podstatě každá dodávka od každého dodavatele. Jasně, že se to nedá zvládnout v reálném čase, proto se pošlou jednotlivé vzorky do laboratoře a do mlékárny se pustí svezené mlíko z cisterny. To je samozřejmě před tím, než se v mlíkárně vypustí, zkontrolováno, zda je takové jaké má být ... teda, jestli v něm nejsou nejrůznější breberky, antibiotika, dokonce i přidaná voda se dá zjistit a další věci. Pokud je vše OK, jde mlíko do mlékárny. Pokud ne, pak následuje delší procedura. Každý auto je rozdělené do několika komor. Když celkový vzorek nevyhovuje, vyhodnotí se jednotlivé komory na autě. Ty, co jsou v pořádku, se pustí do mlékárny. Tam, kde se najde problém, se do mlékárny samozřejmě nepustí, ale zlikviduje se oficiální cestou přes firmu, která má oprávnění likvidovat tento druh odpadu (pokud mlíko totiž nevyhovuje, je považováno za odpad). To co není v pořádku, tak se tedy odčerpá pryč a jde se po vzorcích jednotlivých dodavatelů, kteří byli v té dané komoře sběrného auta. Tohle všechno je zaznamenáno a ten, u kterého se prokáže, že je hříšník, ten celou tuhle srandu zaplatí. Včetně míka ostatních dodavatelů, které se tím pokazí. Sem patří kromě už zmiňovaných breberek třeba to, že podojí krávu léčenou antibiotiky (což se nesmí a najde se i stopové množství antibiotik), nedodrží hygienu, nebo třeba i to, že se dotyčný snažil podvádět, přilil do mlíka vodu, aby ho měl více a podobně. To se všechno najde a nejde to do mlíkárny. Většinou to končí pokud vím v bioplynkách, ale to je věc už zase někoho jiného, kdo má papír na to tenhle odpad likvidovat. Takže pro mlíkárnu to končí tím, že se tohle mlíko přepumpuje do cisterny firmy, která to likviduje. Jak, to je už její věc.
Dál jsou ve výrobě nespočetné kontroly na čistu, hmotnost, objem a podobně, a to jak v rámci procesu zpracování mléka "v trubkách", tak i pak při balení do krabiček. A i potom, ve skladech před jeho expedicí. Tak by to v zásadě měla dělat každá mlíkárna. Zda se tak děje, nevím. Vím, že u nás jo, ale vzhledem ke všem kontrolám a případným pokutám si myslím, že se o to minimálně všude snaží.
I přes všechny tyto kontroly ale nejde zabránit tomu, aby se tu a tam nestalo, co popisuješ. Sice netuším, proč mlíko zhořkne místo toho, aby zkyslo, ale na 90% se tak nestalo vinou mlíkárny. Teda záměrným zaviněním. Spíš je možné, že se tak stalo nedopatřením, kdy se do mlíka dostalo něco, co tam co dělat nemělo. Jak, to už je jiná věc a správně to není. Nebo je to nějakou breberkou, co se tam dostala poškozeným balením, což je nejpravděpodobnější. O dalších možnostech nechci ani spekulovat, protože by neměly být vůbec technicky možné bez záměrného zásahu obsluhy do programu stroje a daly by se považovat spíš za sabotáž zaměstnance, ať již vědomou nebo nevědomou z neznalosti, což by díky tunám školení nemělo být možné (teda ta nevedomá). Prostě, bez toho, že si někdo pohraje s nastavením stroje není možné, aby stroj udělal chybu. Na to je to (alespoň ty moderní stroje) velice dobře hlídáno.
A pokud se do mlíka "míchá kdoví co", je to svinstvo, které se dít nemá a pak se mi líbí přístup jako mají v Číně, kde pokud si pamatuju dobře, před pár lety kdy byl problém s ftaláty (či co to bylo) v mléce pro děti, byli pro výstrahu popraveni vedoucí představitelé této mlékárny.