V pátek se v hospodě rozvzpomínali "veteráni" a vzpomněli "lavórovicu" - podle mě nejsnazší způsob získání opice. A jaké jakostní panečku...
Sluší se připomenout rozpor takovéhoto jednání se zákony ČR, riziko otravy atd...jde postě jen o debatu v teoretické rovině. Nikoho k ničemu nenabádám, zmíněný postup nedoporučuju.
Prý se to dělalo takhle: do hrnce se dal kvas, hrnec se přikryl škopkem(lavórem) tak, aby bylo dno lavoru šikmo k jedné straně. Mezera mezi hrncem a škopkem se utěsnila melasou, malá mezera zůstala jen na nejnižší straně lavoru. Lavor se naplnil ideálně sněhem (nebo aspoň mokrými hadry). Pak se to ohřívalo, na dně škopku kondenzovalo, stíkalo do nejnižšího místa, mezerou mezi melasou ven a kapalo do připravené nádoby. Fajnšmekři postup opakovali 2x-3x, drsoni prý pili hned.
Co vzpomínali, naposledytakový způsob destilace provozoval kdosi na dolním koncu začátkem 60. let.
No, ztráty obrovské, chuť všelijaká, když se nedalo bacha připalovalo se to - nebylo to jak míchat...ale opice z toho byla. A nikdo prý neoslepl.
To mi připomnělo "řetězovicu". Obsah alkoholu v ovocném víně se prý dal zvýšit jednoduchým způsobem: za velkých mrazů se víno pomalu lilo na pořádně podchlazený řetěz (odhadnu že -10C bude už hodně vysoká teplota, prostě čím míň, tím líp). Voda obsažená ve víně přimrzala k řetězu, takže dolů toho doteklo méně a logicky by v tom mělo být víc alkoholu. Ale taky jsem o tom jen slyšel, má někdo praktickou zkušenost?
A hlavně jsem o tom zase začal přemýšlet. Taková konstrukce domácí palírny...
opět připomínám debatu jen v teoretické rovině. Řekněme, že mi přišel do drápů 100l nerezový dvouplášťový kotel s 12kW el. spirálami (snadno nahraditelnými jednoduchým topeništěm) něco takového:
https://www.google.cz/search?q=kuchy%C5%88sk%C3%BD+dvoupl%C3%A1%C5%A1%C5%A5ov%C3%BD+kotel+nerez&biw=1600&bih=805&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj4w5S5t6fMAhUH1BoKHek2CaIQ_AUIBigB&dpr=1#imgrc=aPxqOOgnv7ZUVM%3A a já teď přemýšlím, jak to upravit na destilační aparát. Takže víko to bude chtít předělat na tlakové. Bude nebo nebude třeba nahoru přidělat "zvon" a k čemu tam vlastně je? A pokud ano, jak velký? Spousta lidí "zvon" považuje za zbytečnost. Kotel je dvouplášť - budou potřeba míchadla? Jak konstruovat chladič? Předpokládám, že měděný, ale délka? Průměr? Jsou na to vhodné topenářské trubky? Prý nějak záleží i na výšce zvonu/trubky vedoucí z kotle, toho zlomu do chladiče. A na co všechno jsem ještě zapomněl?