Autor Téma: Přechodné období - přežití před kolapsem  (Přečteno 2730 krát)

Offline Jozeff

  • ***
  • Příspěvků: 144
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #50 kdy: Únor 08, 2016, 01:01:19 odpoledne »
Tu v sudetoch mali nemci také výklenky z kameňa, v okolí potoka, v tieni na chladenie mlieka. Stále ich je  tu plno. Niektoré sú stále udržované.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #51 kdy: Únor 08, 2016, 01:04:14 odpoledne »
Ha ha ha. Neber to tak povrchne.

Povol uzdu fantázii. Si predstavuj, že už mesiac nejde elektrina, nefungujú obchody, štátny aparát sa ešte snaží zabavovaním obchodných skladov, súkromných chovov a sýpiek súkromne hospodáriacich rolníkov prídelmi zabezpečiť a potlačiť paniku. Ludia už hladujú, lebo zjedli všetko čo mali, na záhradkách sa tujky nedajú jesť a väčšina úrodných polí je zastavaná logistickými centrami, plná autodielov a inými "dôležitými" haraburdami .

Len pár preprov má stále problém, že im nejde chladnička a hrobár hladá dakoho, komu by mohol robiť SBS. :D
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #52 kdy: Únor 08, 2016, 01:57:02 odpoledne »
Tu v sudetoch mali nemci také výklenky z kameňa, v okolí potoka, v tieni na chladenie mlieka.
Na chlazení mléka jsem zdědil po předchozím majiteli ve sklepě studánku. Někde tam je pramínek, a má přepad do obecní kanalizace.
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #53 kdy: Únor 08, 2016, 02:58:29 odpoledne »
Dagu, pokud to povrchní bylo na mě, tak je "hladovět" a hladovět. To první znamená, že potraviny jsou (sice na lístky, kvalita nevalná a břuch to sotva naplní, ale přežít se na tom dá) ale jsem zvyklej na lepší, takže pár kilo shodím  ;D
Pokud už měsíc VŮBEC (ale ani trošku, ani chvilku ani NIKDE) nejde elektřina a stát už bere skutečně kdekoli se dá a úplně všechno, nejedná se o přechodné období, to už je konec (sice ranné stadium, přesto konec)...a pak přijde Hlad (s velkým H).

Troufnu si tvrdit, že jsem schopen žít bez elektřiny i když to nebude tak komfortní jako dnes, POKUD NEBUDE HROZIT NEBEZPEČÍ OD JINÝCH LIDÍ. (A uvědomuju si, že to je ta největší hrozba: ohrožení zvenčí - rabování, přepady, loupeže...a právě to (rabování, loupeže) mají někteří jako hlavní bod své strategie přežití už dnes a jakmile nad sebou neucítí bič...prostě rabování nastane jako jeden z průvodních jevů KONCE civilizace, nemluvím teď o lokální, byť sebehorší katastrofě(!) kdy vím, že pomoc přijde brzy, to je úplně jiný scénář. Nicméně v "přechodném období" bude stát schopen ještě nějakým způsobem zajišťovat distribuci potravin a bezpečnost i když nejspíš ne všude, ne trvale, ale za to o dost efektivněji. Umím si představit vznik něčeho jako "obecních šatlav" a výrazné posílení pravomocí místní samosprávy. A pokud někde ne, bude tam tolerovat lidem když vezmou spravedlnost do svých rukou - pokud to nebudou moc přehánět).
 
 
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Anakin

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2561
    • Blog Prepper.cz
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #54 kdy: Únor 08, 2016, 06:12:19 odpoledne »
Další možnost je chráněné povolání. to je termín označující profesi kterou vám nemůže už z její podstaty vzít nějaký Číňan na druhém konci světa. Třeba kadeřník. Nikdo si nepůjde nechat ostříhat vlasy do Číny protože je to tam levnější.Dále pak by mělo to povolání být co nejnepostradatelnější a taky co nejjednodušší. Doktor je třeba sice nepostradatelný a hladem neumře ale kvalitní medicínské specialisty uživí jen prosperující společnost.
Nakonec jsem skončil jako Security. Ze zahraničí se hlídání dovážet nedá, krást se bude vždycky a dělat se to dá bez přerušení plynule i po VP pořád stejně.

Tak jestli jsi úspěšný majitel bezpečnostní agentury, tak jsi v pohodě.  ;D Můžeš se lépe připravit než tví zaměstnanci, kteří jdou domů s 12 tisíci měsíčně, půlku dají na bydlení a zbytek jim zůstane aby vyžili.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #55 kdy: Únor 08, 2016, 06:32:16 odpoledne »
Já mám křesadlo pro případ, že by došly ty sirky... aby bylo čím rozdělat oheň v kamnech  :)
To rozdělávání ohňů venku beru jako zábavu, příp. do budoucna jako součást některých méně pravděpodobných scénářů.

Ja mam zase kresadlo aby nedosly sirky, ktere samozrejme jsou pribalene take. Ne vzdy proste kresat jde, ale kdyz jedu nekam ven, tak pouzivam prednostne to. A je jedno, ze je to ted hlavne pro zabavu.
Praktikující cynik

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #56 kdy: Únor 09, 2016, 08:36:01 odpoledne »
PooMe, jenom takový detail, zmiňujete "...Ad. pračka - stará vířivá se dá utočit klikou, je to dřina, ale ne zase taková..."

Jako malá jsem zažila vířivku se šroubem, pak jsem měla klasickou s talířem na straně. Je spousta videí na YT nebo i tady na foru ( dodám, stačí říct! ale třeba je znáte ?), kde se pere v automatce, kdy je buben poháněný řemenem připojeným na bicykl, což usnadňuje práci/šlapání plus zárověň zůstanou volné ruce, například na čtení nebo žvýkání kůží ;D ;D což by se při točení klikou nedalo.
Za druhé efektivita praní - neboli vířivky udělají z prádla hrcel, který se prostě mele a točí, kdežto buben tu hroudu prádla převaluje s tím, že horní vrstva padá dolu a to je efektivní vymlácení špíny, jako to známe ze starých filmů - jak ženy tloukly prkýnkem do prádla na kamenech..
Dá se namítnout, že dnešní prací prášky udělají všechno samy a o proces samotného praní vlastně nejde, ale peru v automatce i v klasickém mýdlovém roztoku a je to OK. Ve vířivkách se muselo přes noc namáčet, vyvařovat. ( i když, taky to bylo typem tkaniny :(, hmm..
Takže si dumám - dnešní automatky mají ku...kazítka, odpadních je jich spousta. Nechat si je doma pro případ nouze. (nakonec, myslím že chlast zmínil, že buben používá jako filtr do septiku? - by mě zajímalo, co všechno by se z nich dalo recyklovat...) A když by bylo třeba začít prát bez elektřiny, jsem rozhodně pro bubnovku na šlapací pohon.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #57 kdy: Únor 09, 2016, 09:56:40 odpoledne »
Máji,
pohon klikou nevylučuje pohon bicyklem, žentourem...prostě živočišnou silou ;D (protože na kole-bicyklu ta součástka mezi šlapkou a řetězovým kolem se slangově nazývá klika - ale to je triviální).

Ohledně praní - nejsem začátečník, od 19 do 27 let jsem se staral sám o sebe se vším všudy, včetně praní a věřte, zkusil jsem ledaco a "manuální" automatka vychází v nouzových podmínkách ve všem hůř, než vířivka...živí mě motory a hydraulické systémy, takže sem tam bych z montérek vyždímal i pár deci oleje ;D

Namáčet a vyvařovat se musí kde co - třeba látkové pleny pro děti, když nic jiného, tak kvůli dezinfekci. Moje montérky bez namoření přes noc zvládá automatka o hodně lépe, protože UMÍ OHŘÁT VODU na 90! Pokud bych je měl prát jen studenou vodou...

To video o automatce na šlapací pohon jsem nějak nepochopil. Ta slečna (či snad mladá paní) šlape stále stejným směrem a tak se otáčí i buben. Když pozoruju automatku, buben se otočí (asi) 3x jedním směrem a pak 3x na druhou stranu. A to má nějaký důvod (přiznám se, že netuším jaký, ale kdyby to bylo zbytečné, necpali by tam takovou funkci). Na 90 pere i sůl, soda...(některý - ne každý - prášek trochu líp, ale na 90C rozdíl skoro nepoznáte, no dobře, nevoní to tak), jenže jakákoli šlapací pračka vodu NEOHŘEJE a do bubnu automatky se vejde jen pár litrů! A vůbec, zkoušel to někdo v praxi? Myslím na šlapací pohon automatické pračky? S jakými výsledky? (Nemůžu si pomoct, ale přijde mi to jako nesmysl).

Nejlepší výsledky jsem měl při namočení montérek na noc do vody s pracím práškem a občas v té vodě vymáchanými. A pak s nima do vířivky s tím šroubem. Chtělo to napustit co nejteplejší vodu a to poměrně dost (té se tam dá dát kolik chci, nejen pár litrů co se vejde do bubnu) a celou dobu se tomu věnovat - stát nad tím s takovým tím dřevěným "pádlem" (dodávalo se prý s pračkou) a neustále rozhánět prádlo, aby se nenamotalo do šroubu. Druhé nejlepší výsledky byly s "klasickou" výřivkou (aniž bych kdy musel prádlem o cokoli tlouct. přiznám se, že jsem se s tím nikdy nikde nesetkal- nebylo to spíš po praní na valše?) Věřte nevěřte...Navíc doba praní: jak dlouho musíte šlapat, aby prádlo vyprala automatka? Vířivka má jednu várku za cca. 15 minut (i když pravděpodobně vyšší otáčky=větší síla, dřina ale mnohem kratší dobu!)

Udržet v chodu starou vířivku je snadné, pokud neprorzí vana - ta nádoba na vodu a i tak jde zaletovat. Veškeré možné netěsnosti můžou nastat kolem tešnění hřídele pohonu té vrtulky/šroubu - gufero (to těsnění) dnes stojí kolem 20 KČ. U automatky stačí aby zteřela guma, která těsní dvířka a obklopuje buben...té gumy je tam mnohokrát víc, než u vířivky.

Za mě prostě vířivka - ať už na jakýkoli pohon. Přesto používám automatku, nacpu tam prádlo a dál neřeším - zatím je to pohodlnější:-)
 
Buben z automatky plněné shora (musí mít dvířka) je bezva na skladování potravin na chalupě - nedostanou se k tomu myši.
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1852
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #58 kdy: Únor 09, 2016, 10:33:59 odpoledne »
A co třeba takhle :
https://www.youtube.com/watch?v=DqyG57HPgA4

Pokud je to na někoho složitý, tak já osobně (teda v době, když jsem makal ve fabrice) jsem pral ponožky a slipy tak, že jsem je hodil ve sprše na zem, a než jsem se vyhoupal, tak jsem je důkladně pošlapal. Mejdlová pěna, která stejkala taky udělala svoje. Ponožky a slipy jsem pověsil na ramínko, a druhej den na šichtu byly suchý  ;)
Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #59 kdy: Únor 09, 2016, 10:46:36 odpoledne »
Milo, jednoduše geniální, smekám.  ;D A já se s tím celou vojnu drhnul v dlaních (taky jsem jako jeden z mála na rotě neměl plíseň) kdyby mě tohle jen napadlo... "hold"
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #60 kdy: Únor 10, 2016, 07:33:47 dopoledne »


PooMe, teď jsem mlsně obcházela naší pračku, že bych jí odplášťovala a pořádně se podívala, jak to v ní vypadá, ale nebudu jí provokovat. Až dodýchá, rozeberu jí do šroubku.
Při úplné katastrofě, kdy by nebyla možnost mít teplou vodu, bych nejspíš prádlo šlapala v holínkách ve škopku u potoka ;D, ale teď mám na mysli situaci, kdy teplá, horká voda je k dispozici (kachlová kamna atd.) a nejde elektřina.
To otáčení bubnu na obě strany snad má význam jenom v tom, že se prádlo víc přemístí, přeskládá? taky nevím...
K dřevěnému pádlu už mě nikdo nedostane, nene  :"no": !  Delší doba praní v bubnu by mi ani tak nevadila, protože když se zničím u rychlejší vířivky, bude to na úkor jiné práce...  Těsnění u dvířek - to je fakt, byla by lepší pračka s horním plněním.
Tady je hodně videí o pohonu živočišnou silou - http://clanky.gug.cz/2009/02/slapaci-pracka.html

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #61 kdy: Únor 10, 2016, 10:39:25 dopoledne »
vvitty - díky @-->
Tatramatka - ano, pravidelně za mnou chodila na kus řeči do kuchyně ;D

A co by z toho plynulo, kdyby byl motor už součástí bubnu ? Bylo by to horší na předělání  :-[?
Mám Brandt a rozložení prádla si pečlivě organizuje sama, děvenka naše starostlivá.

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #62 kdy: Únor 10, 2016, 11:02:28 dopoledne »

Takže i kdybych zbohatla, tak automatku jedině s řemenicí, díky  :pa:

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #63 kdy: Únor 11, 2016, 11:03:37 dopoledne »
Vvitty - rozložení prádla v bubnu (a tím pádem vyvážení) by dávalo smysl před ždímáním, ale při praní to tak dělá od začátku ( n x tam a n x zpět) celou dobu co to pere takže to podle mě bude mít i nějaký vliv na praní, navíc otáčky při praní jsou nízké a prádlo se v tom stále přerovnává...(ne že by byl problém zavařit "cvrka" v kole a šlapat naopak :-) 
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #64 kdy: Únor 11, 2016, 11:44:11 dopoledne »
Ale no táák. Prehoďte výhybku. A začnite rozmýšlať úplne inak. Nie že do stredoveku s automatickou práčkou.... :o

Nie je elektrika. /neviem si predstaviť situáciu, kedy by to bolo natrvalo/
Tým pádom ste s rodinou bez zamestnania. Ženu treba rýchlo zamestnať, inak bude vymýšlať blbosti, prepadať hystérii a sebevražedným sklonom. Zrazu bude mať 14 hodín denne /2hodiny príprava do práce, pol hodina cesta do práce, 8,5hodiny v práci, pol hodina cesta z práce, plus dve hodiny behanie po obchodoch/ nevyužitých.
Nech len pekne perie ručne. Za to chlap bude mať čo robiť, aby na zimu nachystal ručne drevo. Ono aj s technikou je to dosť fuška. Zvyšok času-a budeme ho mať konečne dosť, nám zaberie získať dáku potravu.
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #65 kdy: Únor 11, 2016, 12:02:48 odpoledne »
Abys tu nebyl za nektery vyse uvedeny vety ukrizovan!
Praktikující cynik

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #66 kdy: Únor 13, 2016, 03:16:38 dopoledne »
Dagu, do středověku s automatickou pračkou P:-/

Nejde elektřina. Automatka s horním plněním má nerezovou vanu, nerezový buben. Když je možnost buben rozpohybovat řemenem + kolo, fain. Velký obvod, menší práce. K tomu si může sednout i rachitický frikulín, a já si můžu stoupnout k dělání dřeva.
Dřevo - s benzínovou pilou dělám běžně a to je hlavní důvod, proč si hlídám zásoby benzínu, (o přemisťování v případku nouze neuvažuju, elektrocentrálu nemám, cirkuli jsem dala pryč, protože je na mě moc zubatá, frikulíny k motorovce pustit nemůžu, takže by šlapali buben. Hotovo. Dojde benzín, tak nastoupí kvalitní pily (mám), sekera ( mám obyčejnou, musím dokoupit).

Nejde elektřina. Schopní a přemýšliví si poradí, kdo přijde z města s vypleštěnýma očima ? Frikulíni. Kolik asi sebou budou mít náhradního prádla ? Žádné. Denní praní kvůli zapařeným zadkům, plísním na nohách, ekzémům, psychika a spol. Hygiena! Voda z potoka, kontaminovaná. Takže upravit, minimálně převařením. A jsem zase u dřeva.

Rozhodování je otázkou priorit ! :bee:

Hygiena - praní - horká voda. Do bubnu stačí vody málo, do vířivky musí být vody hodně. Zásoby jádrového mýdla, sody, soli, octu. Louh atd. - http://preppers.cz/forum/index.php/topic,872.msg94108.html#msg94108

Takže - to není o středověku s automatkou, ale o tom, že praní v bubnu je mnohem výhodnější než ve vířivce. Jak v nároku na  "živočišnou sílu", tak na spotřebu vody. Automatku máme doma všichni, já mám s horním plněním :pa:

PooMe, celkem bych důvod, proč se buben točí střídavě, už neřešila. V případku nouze by nemuselo být vypráno jako ze žurnálu a nakonec montérky se zapranýma skvrnama od olejů mají svojí poezii ;D


Bratr V.

  • Host
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #67 kdy: Únor 13, 2016, 09:17:09 dopoledne »
Kdo nebo co je "frikulín"?  P:-/


Jinak souhlas s Dagem "hold"

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #68 kdy: Únor 13, 2016, 09:45:12 dopoledne »

Nazdar Bratře V, -  Frikulín (od spojení slov Free, Cool, In).  :pa:

Bratr V.

  • Host
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #69 kdy: Únor 13, 2016, 11:23:03 dopoledne »
Aha, díky Májo

Offline Mája

  • ***
  • Příspěvků: 544
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #70 kdy: Únor 13, 2016, 11:52:05 dopoledne »
Začínám litovat, že sem byl přidán tenhle  P:-/ smajlík... Nějak se nám tu v příspěvcích množí... a zbytečně, dle mého názoru. Že má někdo jiný názor, podivný nápad apod. přece neznamená, že si kvůli tomu musíme nadávat, ne?

Páni, já smajlíka "ťuk ťuk" vnímám spíš vesele, jako nadsázku že něčemu nerozumím, rozhodně ne jako nadávku!!  ... a pak se mají domluvit národové  :)

Bratr V.

  • Host
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #71 kdy: Únor 13, 2016, 12:09:15 odpoledne »
Já ho teda taky používám když něčemu nerozumím a ne jako nadávku...

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #72 kdy: Únor 13, 2016, 07:33:03 odpoledne »
A ne a ne! Docela jste mi nasadily (Mája a Soňa  :rose:) brouka do hlavy a donutily jste mě si přiznat, že o pracím procesu v automatce moc nevím, a když netuším jak/proč to tak funguje...? a nesmí chybět:  P:-/     
Teď jsem pozoroval pračku - pomalu jedním směrem s přestávkami se točí když (asi) předepírá a máchá. Ale dělá přestávky. Budu si o tom muset něco naštudovat (protože šlapací pračka - za mě vířivka je rozhodně menší nesmysl, než šlapací cirkulárka).
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #73 kdy: Únor 13, 2016, 09:50:04 odpoledne »
Chlap vymyslel pračku a všetky pachšamechtle, aby mala žena na neho a rodinu viacej času. Keď sa tak obzriem dozadu, a dopredu, a vedla seba, tak to neprinieslo žiadnu úsporu. Ženy majú času stále menej a menej. V budúcnosti z práčky urobím krb.
A na pranie si zoženiem radšej dáku fešnú otrokyňu-dve. Takto mi aspon manželka nepovie: vyper si sám... a bolí ma hlava..... :pa:
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline plenty

  • Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 2712
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #74 kdy: Únor 14, 2016, 10:14:08 odpoledne »
Dagu  :bee:

Dobrý nápad s otrokyňami ! 
Nemožno predať pôdu, po ktorej chodia ľudia.

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #75 kdy: Únor 14, 2016, 11:08:54 odpoledne »
Dnešné ploché telky už sa nedajú použiť ani ako králikáreň.  ;)
Ale buben od pračky je fajn matroš. Na rôzne veci....

http://hobby.idnes.cz/gril-ze-stareho-bubnu-od-pracky-dm5-/hobby-dilna.aspx?c=A150702_150855_hobby-dilna_mce
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Cynik

  • ***
  • Příspěvků: 1431
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #76 kdy: Únor 14, 2016, 11:33:35 odpoledne »
My mame z dvirek stary pracky salatovou misu. Sranda je, ze to nikdo nepozna.
Praktikující cynik

Offline papuánec

  • ***
  • Příspěvků: 26
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #77 kdy: Únor 15, 2016, 07:26:51 odpoledne »
z bubnu od pračky jsme jeden čas měli grill. Fungoval bezvadně  ;)

Offline papuánec

  • ***
  • Příspěvků: 26
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #78 kdy: Únor 15, 2016, 07:29:11 odpoledne »
tak pěknej jako na fotce od Daga ten gril sice nebyl, ale svou práci odvedl

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #79 kdy: Únor 15, 2016, 08:37:17 odpoledne »
My mame z dvirek stary pracky salatovou misu. Sranda je, ze to nikdo nepozna.

V tomto prípade nejde o potravinársku nerez. A môže obsahovať rôzne ťažké kovy. Hlavne v kyslom prostredí sa uvolnujúce. Tak by som to nebral ako až tak úžasné riešenie.... ::)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline PooM

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 2627
  • Když do pekla, tak na pořádným koni.
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #80 kdy: Únor 15, 2016, 08:47:27 odpoledne »
Dvířka od pračky spíš použili ty skleněný...
Když zešílet, tak s plnou parádou hned.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #81 kdy: Únor 05, 2021, 12:16:48 dopoledne »
Nejnebezpečnější část společenského a ekonomického kolapsu? Období kdy ještě platí zákony, ale už panuje hromadná nezaměstnanost, hlad a celková sociální krize. A tohle období, ohraničené pádem bank až pádem vládnoucí moci, může trvat roky. Dobrým příkladem je současné Řecko. Když někteří teatrálnější preppeři vykřikují, že konec světa už probíhá tak naráží právě na tohle.  Takže tedy, přechodné období kdy ještě kolaps úplně neproběhl, ale už je na spadnutí před nás staví specifické nároky na přežití. Stále musíme dodržovat osobní vlastnictví, takže žádné rabování nebo zabírání cizího majetku. Taky žádné otevřené ozbrojování, fatální násilí nebo milice. Dům vám sice nejspíš nenapadnou lupiči, zato vás může navštívit exekutor. No a v době kdy ten kolaps konečně nastane vy už budete dávno pod mostem nebo pod kytkama nehledě na přípravu. Jak máte zpracovaný scénář na tohle?
Za sebe musím říct, že dodržuju dvě zásady. Systém využívat ale držet se přiměřeně stranou. Takže nekrmit Velkého Bratra a nespořit si v bance. Raděj ukládám část peněz do trvanlivých potravin. Zadruhé budování kontaktů, které vám nikdo nezabaví. Vzájemná výpomoc je něco co třeba ve zmíněném Řecku jako jedno z mála jakž takž funguje.

Při procházení fóra jsem narazil na toto téma, první příspěvek v citaci a pak se řešily různé věci. Chtěl bych se ale zaměřit právě na první příspěvek.

Při jeho přečtení jsem zavnímal (to slovo je od ministryně financí Alenky a hrozně se mi líbí :D ), že by tato situace mohla brzo nastat, nebo co je horší už probíhá. Zatím jsme na začátku (možná už i dále). Jak říká pan Cílek, že úpadek civilizací býval pozvolný a vždy ho spustil nějaký spouštěč (kolikrát i nějaká banalita), dnes bych tohoto spouštěče označil za Kovida. Ta definice by seděla, když to vezmu je mu dáván démonický význam, hlavně médii,politiky a jede v tom celá planeta.

Nic v takovémto rozsahu zde ještě nebylo. A přehnané reakce všech zemí v restrikcích a zákazech, kde mi přijde, že se předhání v "ochranných opatřeních" a zkoušejí co mi ještě vydržíme, jasně naznačují že zde bude nové uspořádání a nové pravidla.

Na začátku nám prezentovali nákazu, jako něco strašného, pak z toho byla rýmička, dnes je to zase o tom kdo nebude očkován, jako by nemohl nákazu přežít. Pak přijdou s vakcínou a vzniknou další mutace, nakonec vakcíny nejsou, budou fungovat atd. o tom se nechci bavit.   

Už máme skoro rok za sebou a minimálně ještě tak rok před sebou. Všemožné věci jsou zakázané, obchody, hospody, hotely zavřené. Vlády vydávají hromady peněz a lidé jsou nespokojenější, vlády lžou do médií a rozjíždí se tu pomalu "každý sám za sebe" na nadnárodní úrovni.

Podle mne je to jasný pomalý úpadek civilizace a začínající přechodné období před kolapsem, jak ho Hrobař popsal.

Proto bych se rád na tento jev zaměřil. Jako všem tady je asi jasný, co budeme dělat při náhlé apokalypse, ale pozvolný úpadek trvající i několik let, nebo desítek let, bude zajímavá zkouška pro každého preppera.   

Rád bych zde prodiskutoval, možné scénáře, co může nastat a jak se vhodně připravit, abychom z této "krize" vyšli co nejlépe. Problém je že se bude vše dít plíživě a mnozí změny nezachytí, nebo je přejdou. Například bych ještě před rokem viděl jako blbost chodit na veřejnosti s rouškou a dnes je to už standart, kolik takových standardů ještě bude?

Může nastat i několik dalších průvodních jevů, kolaps burzy, ekonomiky, nebo hyperinflace. Dokonce může virus zmutovat a začít dělat z lidí Zombie :-)

"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #82 kdy: Únor 06, 2021, 03:23:02 dopoledne »
Dnes velice dobrý postreh. Ono ako sa pripraviť na všetko, čo by mohlo prísť je pre obyčajného človeka s minimálnym rozpočtom nemyslitelné. Preto tieto veci beriem ako nepodstatné a za dôležité považujem veci, ktoré sú všeobecné, bavia ma a môžu sa vždy hodiť.

Ale teraz už to vyzerá, že tento svetový soplík neprejde bez povšimnutia a hospodárska a tým pádom aj finančná kríza je už na spadnutie. Popri tom sa ludom okresávajú osobné slobody a štátne zriadenie začína pripomínať totalitu.

Čo ale fakt netuším, ako sa ešte dá pripraviť?

Mnohý známi práve dumajú, či za volné peniaze rýchlo niečo kúpiť? Alebo sa naopak zbaviť predražených nehnutelností a potom radšej výhodnejšie kúpiť?
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #83 kdy: Únor 06, 2021, 03:55:31 odpoledne »
Taky bych se nemovitostí nezbavoval, rozhodně to bude do budoucna výhoda něco vlastnit a pokud to není nutné (třeba z finančních důvodů).

Peníze postupem času budou ztrácet na hodnotě, ale majetky (movité i nemovité) si hodnotu uchovávají. Když byla krize v roce 2008 (myslím), jsem nakoupil spoustu sběratelských mincí za dobrou cenu, jejich hodnota neustále roste a hodnotu budou mít stále, jen je pak potřeba najít kupce.

Dnes se orientuji na historické radiopříjímače, součástky a měřící techniku, ta se dnes nechá sehnat za pár korun (viz třeba osciloskop Tesla BM 370 jsem koupil za 300Kč) a podobně, spoustu věcí lidé také vyhazují a radši mi to dají. Postupně se učím už několik let, tyto historické věci dávat do hromady, tak aby byly pořád funkční. (Navíc na ně nemá tolik vliv EMP  ;D ). Je to pro mne spíše koníček, než abych na to zbohatnul.

Dnes je podle mě potřeba, více než dříve, se snažit o uchování hodnoty peněz (majetku) a naučit se co nejvíce věcí. Investovat do trvanlivého jídla a jeho řádné uskladnění, také vidím jako jistou výhodu. Dále co největší soběstačnost a nezávislost na systému.

Pak ještě je potřeba jistoty práce, to mám vyřešené tím, že jsem státní zaměstnanec (učitel na učňáku), ty dnes nejsou a jen tak nebudou, tak se o práci nebojím. Neustále se vzdělávám a ještě mi za to platí. Dále přístup do dílen se taky hodí ;D

Když se zamyslím:

Tak jistě stoupne cena práce, hlavně u řemeslníků, je jich málo a do teď byly sráženy levnou pracovní silou ze zahraničí. Proto bych se věnoval v nejbližší době, nutným opravám, popřípadě i tomu co odkládáte. Já to řeším tak, že pořizuji nářadí a pak se s ním učím a většinu prací zvládnu sám. Když to vezmu, tak cena materiálu (dřevo, kov, stavební hmoty, elektro atd.) a dnes i "hobby" nářadí není závratná a pokud se s tím člověk naučí, tak se nechá dost ušetřit. Opravuji a restauruji si i kvalitní staré nářadí. Popřípadě mohu s nářadím vypomoct po sousedech a něco si i přivydělat bokem.

Do budoucna se lidstvo rozdělí, ještě více na ty co budou mít peníze (majetky) a na ty co nemají. Nůžky se ještě více rozevřou a střední třída postupně vymizí. Peníze budou ztrácet hodnotu a platy neporostou, protože firmy, nebudou mít peníze sami, zvedne se nezaměstnanost a ta bude zase tlačit mzdy dolů. Bude podle mne i transformace průmyslu (hlavně to vidím ve změně, že nebudeme už montovna evropy), vzhledem k tomu že se zakazujou postupně auta na fosilní paliva, prodeje aut se snižují. Tlačí se sem také levná elektroauta z číny. Dnes i spousta mezinárodních firem vidí slabost mít výrobní závody na druhé straně planety. Letecký průmysl a cestování postupně půjde do útlumu, bude se méně cestovat, už dnes se většina zahraničních schůzek řeší online z pohodlí domova.

Kdo nejvíce vydělává a bohatne, jsou farmaceutické firmy, ty budou mít jistě do budoucna ambice nám diktovat a "starat" se o naše zdraví. 

Bude jistě i změna politického uspořádání, vzhledem k volbám v říjnu a celkové nespokojenosti lidí, mediální masáži, která bude větší než dříve. K moci se mohou dostat strany, které jsou nyní v opozici a budou se snažit "napravovat" problémy, ale to se může zvrhnout. Hlavně to vidím ve státním rozpočtu, budou se snažit snížit schodek a to vždy vede k výběru větších daní.

Může dojít i problémům se sestavením vlády. Když jsem naposled viděl Andyho, jak se vyjadřoval k rozhodnutí ústavní soudu, ten se s prohrou u voleb jen tak nesmíří. Jak to může dopadnout jsme viděly nedávno v Americe.     
 
Tam bylo krásně vidět, jak se lidé nechají ovládat přes média. Pěkný rozhovor o ovlivňování médii, o cílené reklamě a dnes i cílené zprávy.
https://www.youtube.com/watch?v=2xIHv081cJ4
S tím jak nás všechny uzavřeli doma a rozdělily rodiny (hodně lidí v okolí nenavštěvuje své staré rodiče atd.), zde nás masírují zprávami a ověřitelnost zpráv se mi zdá, že se poslední dobou omezuje. V hospodě to také neproberete. Neviděl jsem žádné záběry z našich přeplněných nemocnic, ale v televizi to popisují jako apokalypsu. Když v Itálii nestíhaly, byly noviny plné záběrů, jak se lidé povalují po chodbách.

Svět se proměňuje a není to rozhodně k lepšímu.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Dag Björndal

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 7599
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #84 kdy: Únor 06, 2021, 04:36:56 odpoledne »
Ohladne nehnutelnosti-bytu môjho známeho:  bol kúpený za cca 100 tisíc eur a jeho cena za 5 rokov umelo narástla na 200 tisíc eur a banke stále dlží 80 tisíc.

Má možnosť počkať, kým hodnota bytu klesne pod sto tisíc a tak mu ostane holá prdel a sekera v banke, ktorú bude problém splácať.
  Alebo rýchlo predať, vyplatiť banku a za 120 tisíc kúpiť nehnutelnosť už len za svoje, niekde v tichej časti sveta.

Ono práve dnes lukratívna časť-centrum velkomesta bude možno už o rok hlavná nevýhoda.
Takto som to myslel. 
A risk býva niekedy zisk. Ak splasne hypotekárna bublina a fabriky sa zastavia, čo je v našej montovni otázkou času, tak dá sa predpokladať, že peniaze stratia hodnotu až po klesnutí cien ;)
S prúdom dokáže plávať aj mŕtva ryba.

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #85 kdy: Únor 06, 2021, 05:17:34 odpoledne »
S těmi nemovitostmi, je to na zváženou. Pokud dlužíš bance a nevidíš v tom perspektivu, ani perspektivu ve výdělku (možnosti výdělku), tak zbavit se dluhu bude asi rozumné. 

Pokud jsi schopen platit i dále, máš možnost, třeba nějakého dalšího výdělku a nejsi jen závislý na mzdě z práce, tak bych ho postupně doplatil. Než to tady klekne úplně, tak to bude trvat delší dobu, nevidím to tak, že by jsem už za rok neměli práci, co jíst a kde bydlet. Krize pak trvají tak 10 let, než se to začne navracet. Jde o to co nastane, klekne ČR , pak třeba i EU, celý svět, a co bude nikdo neví.

Zase na druhou stranu, pokud dojde ke kolapsu ekonomiky, nebo Bank, třeba se chudí lidé vzbouří, bude "restart" a pak už doplácení hypotéky, nebo ten byt nebude nikoho zajímat  :D

Chtěl jsem také koupit nějaké "bydlení", dlouho jsem se rozhoupával a teď je snad nejhorší doba na koupi. Vše se neuvěřitelně zdražilo, lidé kupují i strašné ruiny a banky jin na to půjčují za směšný úrok. Co si ale lidé neuvědomují, je že tento úrok (fixace) jednou skončí a může se pak rapidně měnit a dolů to rozhodně nebude.

Hodně lidí si dnes uvědomuje, že když jsou zavření (na home offisu, nemůžou cestovat) v malém bytě se to pak nedá rozumně přežít a hledají a stěhují se na vesnice, nebo periferie měst. Kousek od místa kde jsem je chatařská oblast (normálně asi jen jeden barák trvale obydlen) a ta je teď i přes zimu plná lidí, všude stojí auta před barákem. Vidím to dále na nabídce pronájmu bytů, jsou pěkný v centru města a stejně je nikdo nechce obydlet. Pronájem těchto bytů je kolikrát více starostí než zisku, do budoucna to bude ještě větší problém, pokud lidé nebudou mít peníze. 

"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #86 kdy: Únor 07, 2021, 05:08:00 odpoledne »
Pěkná diplomová práce o chování bank z roku 2010:
Chování bankovní soustavy v období finanční krize

https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/37500/JaneckovaS_Chovani%20bankovni_BS_2010.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Z práce vyplývá a vidím to podobně, že banky jsou mistry v utajování případných krizí a běžný člověk se to dozví, až jako poslední. Na banky mají vliv také zpravodajská média a jak lidé bankám celkově věří.

V poslední době a vzhledem k bezhotovostním platbám (především při nákupu přes internet a kartou v obchodě) se moc peněz nevybírá a lidé je nesyslí doma. Pokud dojde k masivním výběrům peněz z bank (viz řecko nedávno) a ztráta důvěry v banky, tak to bude rychlé. Zajímavé je zatím, že Češi více spoří a vklady nechávají v bankách, ty jsou pojištěné do 2,5 miliónu (100 000 Eur) tak by jsme o vklady do této částky neměli přijít.

Co lze také paušalizovat, je že se snižuje počet nákupů na splátky a dlouhodobé finanční závazky, což je právě třeba nákup nových aut. Sortiment v obchodech se tak omezí a obchodníci budou nuceni snižovat ceny. Hlavními důvody pak jsou především problémy s likviditou a s tím související neochota dodavatelů poskytovat zboží na úvěr z obav, že se svých peněz už nedočkají.

To může snížit cenu u některých drahých produktů, ale zase to zvýší cenu u produktů běžně potřebných.

Dalším společným znakem, který je třeba zmínit, jsou důsledky, které světové krize
způsobily. Jedná se zejména o velký nárůst nezaměstnanosti, pokles produkce a zhoršení
situace spotřebitelů. Zvýší se míra zadluženosti spotřebitelů, kteří nebudou moci splácet.

Problémem co vidím dnes, bude i vyčerpání úspor u části podnikatelů, kteří mají z vládních nařízení zavřené provozovny. Sice stát je podporuje různými programy, ale ty jednou skončí a většinou nedostačují na pokrytí nákladů. Mnoho těchto subjektů to po krizi nerozchodí a přibude zase více "chudých" nezaměstnaných lidí.

Zatím i vláda na zadluženosti ČR celkem slušně pracuje, snižuje nám tím důvěryhodnost u mezinárodních bank. Snižují i daně a tím i množství výběru peněz do státního rozpočtu. Nevím zda tato cesta bude tou dobrou. Po nástupu nové vlády v říjnu jsem zvědavý jak se s tím vypořádají. Bude jistě mnoho nepopulárních kroků, které povedou ke stabilizaci financí státu. Zatím jdou cestou státních investic do rozvoje (infrastruktury apod.), aby nakopnuli ekonomiku, rozhazování peněz všemi směry, což jde proti tomu co bylo zvykem při minulých krizích, jestli je to nějaký záměr, nebo nekompetentnost "odborníků", možná vědí něco víc.

Myslím si že se poslední dobou ze světa vytrácí zdravý selský rozum. Proto bych byl do budoucna s osobním zadlužováním (zadlužením, investicemi) byl opatrný. Pro další "přežití" bude zásadní sledovat vývoj, počítám že situace po volbách bude čitelnější.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #87 kdy: Únor 07, 2021, 07:52:39 odpoledne »
A už se nám tu pěkně začíná rozjíždět kolotoč.

https://www.autoforum.cz/predstaveni/manazer-vysvetlil-proc-automobilky-zaviraji-jednu-tovarnu-za-druhou/

New york times

https://www.nytimes.com/2021/01/13/business/auto-factories-semiconductor-chips.html

Když pandemie zasáhla, výrobci automobilů se připravovali na nepokoje. Očekávali narušení dodavatelského řetězce a prudký pokles prodeje. Nikdy si ale nemysleli, že o rok později bude jedním z jejich největších problémů PlayStation.

Silná poptávka po herních systémech, osobních počítačích a další elektronice ve světě zaseknutém uvnitř nasávala zásoby polovodičů a nutila výrobce automobilů po celém světě usilovat o čipy, které se staly pro mobilitu stejně důležité jako benzín nebo ocel.

I když se neočekává, že by tento nedostatek způsobil velký nárůst cen automobilů, kupující možná budou muset na získání požadovaných vozidel počkat déle.

Nová auta mohou mít více než sto polovodičů a nedostatek co i jen jedné součásti může způsobit zpoždění nebo odstávky výroby, uvedli průmysloví analytici a konzultanti.

Jak dlouho bude nedostatek trvat, není jasné. Může trvat 20 až 25 týdnů od okamžiku, kdy budou zadány nové objednávky na výrobu čipů a práci v dodavatelském řetězci k dosažení automobilů, řekl Michael Hogan.
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline Goof

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 489
    • Goofy's vintage workshop
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #89 kdy: Únor 17, 2021, 12:15:22 dopoledne »
Nevypadá to dobře, zatím se ceny drží díky oslabujícímu euru, ale v okolí už sílí strach co bude.

Německo svírá strach. Ekonomika je zlá, to covid. A Greta by brečela
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nemecko-svira-strach-Ekonomika-je-zla-to-covid-A-Greta-by-brecela-653885

Dále se očekává pád koruny díky ČNB a inflace.
https://faei.cz/nakupujte-ceske-koruny-radi-svym-klientum-bank-of-america/

Máme tak půl roku na přípravy a teď je ideální čas nakupovat ze zahraničí (kdyby nebyly zavřené hranice :D )
"Člověk je jediný tvor, který konzumuje, aniž by produkoval."

George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair)

Offline MaunaKea

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 3625
  • Mus uni non fidit antro.
Re: Přechodné období - přežití před kolapsem
« Odpověď #90 kdy: Únor 17, 2021, 12:24:38 dopoledne »
Jo začíná přituhovat....potřeboval jsem nějaké náhradní díly a objednal je a nyní od prosince čekám až dorazí....vázne doprava. Také e-shopy nestačí často doplňovat zboží...a roste cena potravin.