Saladin má pravdu, tvrdej alkohol má neomezenou trvanlivost.
Neplatí to pro likéry, například "Vaječnej likér", má trvanlivost okolo půl roku ! A přitom to může bejt i poměrně drahá záležitost, třeba CAROLANS nebo BAILEYS a podobné.
Vyhni se všelijakejm nízkoalkoholovejm flaškám, takovejm 30% - a lahvím vyráběnejm z esencí. Teda všeliaký "Zelný" nebo jiný levný barevný flašky.
Kupuj raději značkové lahve, minimálně 40%ní.
Taková kvalitní Whisky nebo Cognac mjí lahev vyzdobenou číslama s udáním stáří lahve, nezapomeň, že v lahvi zrání nepokračuje. Proto desetiletá Whiska bude po dalších dvaceti letech pořád jenom desetiletá
Víno můžeš mít, ale jenom jestli máš kvalitní uložení. Zase bych dal pozor, jestli víno obsahuje SO
2 , a kolik ! Víno bych kupoval jenom jednodruhové, nebral bych sestavy. (Všelijaké ty "Svíčka", "Dívčí hrozen" a podobné.)
Pivo - to je kapitola sama pro sebe. Mám ve sklepě tak okolo 2 - 3 beden, ale pivo má trvanlivost tak půl roku. vydrží asi 9 měsíců, pak je z něj nepitelná břečka. Teda pivo ano, ale pokud ho piješ. No, a průběžně popíjet a doplňovat
Pivo ani víno NE v plastu ! Jedině sklo !!
Co se týče samovýroby pálenky, tak opatrně, je to nezákonný
Krom destiláku potřebuješ palivo, kvasný nádoby a hlavně suroviny ! Pálit jde sice i z brambor a z obilí, (pil jsem i pálenku z mrkve) ale myslím, že v době po průseru bude destilák zbytečná investice.
A hlavně se to musí opravdu umět
jinak vypálíš metanol anebo nepitnou břečku
Uzavřu to jednoduše : Pokud vínu anebo alkoholu rozumíš, proč né. Jinak sežeň alespoň někoho, kdo ti poradí !