Autor Téma: Madagaskarská vanilka  (Přečteno 313 krát)

Offline milo1944

  • ***
  • Příspěvků: 1806
Madagaskarská vanilka
« kdy: Květen 02, 2015, 08:40:33 odpoledne »
Pravou vanilku používám jenom, do slivovice.
Jeden lusk do litru slivovice. Nechá se uležet, minimálně půl roku, lépe rok.
Je to jediná vůně, která se se slivoviví netluiče, ba naopak !
(Slivovice po roce víc připomíná burbon. :P )

Nebojte se dělat to, co neumíte !
Amateři postavili Noemovu archu, ale TITANIC stavěli profesionálové  ;D

Offline MDobromila

  • Včelaři sobě
  • *
  • Příspěvků: 2720
Re: Madagaskarská vanilka
« Odpověď #1 kdy: Květen 02, 2015, 08:53:54 odpoledne »
Tak to vyzkouším...díky za tip.

Používám vanilku docela často...vyrábím si i vanilkový cukr.

Offline vvitty

  • Praktikující prepper
  • *****
  • Příspěvků: 1897
  • a
Re: Madagaskarská vanilka
« Odpověď #2 kdy: Srpen 21, 2018, 05:30:22 odpoledne »
Pomalu se blíží vánoce tak je nevyšší čas na přípravu vanilkového cukru :D

Vanilkový lusk nakrájíme na rovné kousky cca 3 - 5 cm dlouhé a poté rozřízneme podél, černý obsah nožem stáhneme z lusku a dáme jej do nádoby - já používám malý hrnek na presso.
Přidáme cukr a důkladně promícháme lžičkou, ev. já používám malý keramický tlouk a důkladně to potluču.
Potom obsah přesypeme do uzavíratelné skleněné nádoby. Já potom ještě udělám jedno kolo pouze s cukrem v hrnku abych z něj dostal zbytky vanilky. Lze je odrolit cukrem i z prstů, vanilka je teď dražší stříbra :-).
Nakonec sklenici doplníme cukrem a opět to celé promícháme, případně opatrně potlučeme. Osobně v této fázi přihodím i zbylé lusky aby se z nich dostaly i poslední zbytky.
Nakonec necháme aspoň měsíc stát a potom normálně používáme.
Dávkování záleží na poměru vanilky k cukru během přípravy.