Pomalu se blíží vánoce tak je nevyšší čas na přípravu vanilkového cukru

Vanilkový lusk nakrájíme na rovné kousky cca 3 - 5 cm dlouhé a poté rozřízneme podél, černý obsah nožem stáhneme z lusku a dáme jej do nádoby - já používám malý hrnek na presso.
Přidáme cukr a důkladně promícháme lžičkou, ev. já používám malý keramický tlouk a důkladně to potluču.
Potom obsah přesypeme do uzavíratelné skleněné nádoby. Já potom ještě udělám jedno kolo pouze s cukrem v hrnku abych z něj dostal zbytky vanilky. Lze je odrolit cukrem i z prstů, vanilka je teď dražší stříbra :-).
Nakonec sklenici doplníme cukrem a opět to celé promícháme, případně opatrně potlučeme. Osobně v této fázi přihodím i zbylé lusky aby se z nich dostaly i poslední zbytky.
Nakonec necháme aspoň měsíc stát a potom normálně používáme.
Dávkování záleží na poměru vanilky k cukru během přípravy.